martes, 2 de mayo de 2017

EL PSC VOTA CONJUNTAMENT AMB EL PP I CIUTADANS EN CONTRA DE LA RETIRADA DEL TÍTOL FRANQUISTA D'ALCALDESSA PERPÈTUA DE CORNELLÀ DE LLOBREGAT DE LA MARE DE DÉU DEL ROSER

  

Balmón, presentació llibre antifranquista església Cornellà.



 Català i castellano

Davant l'ocorregut en el Ple de 29 d'abril a l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat volíem expressar el següent:

A alguns els ha ofès o espantat més el fet que el cos d'aquesta moció sigui plantejat per una entitat d'ateus que el seu contingut. Un text ple de veritat històrica que ningú pot negar tret que sigui negacionista. Primer de tot cal dir que l'ateu com qualsevol altre ésser humà és susceptible de tenir cor, consciència i alts valors ètics i morals, això no ho dóna déu, ho dóna la humanitat i l'educació. Pot haver-hi creients a favor de la pena de mort i ateus contraris, creients masclistes i homòfobs i ateus que no, creients a favor de festes que maltracten animals i ateus que no, creients que perdonen la pederàstia i ateus que no, creients als quals no li importa que Església i càrrecs públics i de confiança robin i ateus que no, creients que estan a favor de la ingerència de les seves religions en la vida política, administrativa i pública i ateus que no. I aquesta és la gran qüestió, perquè no s'ha de permetre que qualsevol grup religiós es constitueixi en lobby en contra dels interessos generals de la ciutadania. Això és inadmissible siguis creient o ateu. I en aquesta moció més enllà de l'estat laic, que és un dels nostres objectius, es demana una cosa molt concreta que no ha d'ofendre, espantar, ni preocupar ni a polítics, ni a votants, que és la retirada d'un càrrec atorgat sota el franquisme a una verge en un estat aconfessional. No podem viure en un país que decideix posar les seves banderes a mitja asta perquè ha mort Jesucrist, crec que el personatge històric no aprovaria que es fes això mentre moren milers de persones cada dia per la manca d'allò més bàsic. Entre els antifeixistes que van lluitar per la legalitat republicana hi havia catòlics, catòlics que van defensar el laïcisme de l'estat, catòlics que van entendre que la fe era una qüestió privada, una cosa entre el creient i el seu déu, no una qüestió d'estat, ni de govern. La nostra entitat creu que per creure solament és necessari un mateix, ni edificis, ni guies, ni estructures de poder, ni econòmiques, això és una altra cosa. A molts d'aquests catòlics antifeixistes tampoc els agradaria que l'alcaldessa del seu poble fos una verge, una imposició del franquisme.

Aquest ple ha resultat molt interessant per la seva virulència i hipocresia, ha quedat impressionat blanc sobre negre que en aquest estat, en aquest país l'ateisme és tabú. Es pot parlar de tot menys de llibertat d'elecció en matèria de fe, és com si ens trobéssim en temps de les croades, l'emocional passant per sobre del racional, deixant en evidència que no arribem ni a tenir una administració aconfessional. Volem constatar que com a entitat registrada en aquest ajuntament ens hem sentit menyspreats, com si les nostres idees estiguessin bé dins de la bombolla asèptica on hem de mantenir-nos. Però no som una minoria residual, encara que alguns ateus tinguin por a definir-se així en públic i es denominin agnòstics o laics. Els ateus no aspirem a llevar-li el déu a ningú, creiem en la llibertat religiosa perquè creiem en la llibertat de pensament. Els creients han d'entendre que la seva llibertat ha d'acabar on comença la del no creient, que no hem de viure autocomplaents imbuïts en els usos i costums dels creients. Que facin l'exercici de posar-se en la nostra pell. Per això estem per un estat laic, no per la imposició del nostre no creure en cap déu a la resta de la població. Creiem que és un pacte social just i democràtic.

Se'ns va dir que el nostre text estava ple de mitges veritats, per això hem decidit posar links a diferents notícies i estudis, tots ells molt interessants que corroboren el que exposem i sentim dir que ens hem quedat curts.

El PSC ha intentat en reiterades ocasions, del prec a l'exigència a la regidora no adscrita que ha estat el nostre vehicle, que el text fos retirat i no entrés en forma de moció en el ple de l'ajuntament. Se li va proposar no presentar la moció a canvi de complir els acords de la mateixa de manera silenciosa per no molestar a les associacions catòliques de la ciutat, subvencionades i privilegiades per l'equip de govern, doncs els seus membres són votants. No crec que ens haguessin concedit a nosaltres permís per passejar-nos de matinada a cop de tambor i corneta pels carrers de Cornellà a proclamar el dret a un estat laic, potser perquè no és tradició, i perquè ser ateu no sigui un fet cultural, però les expressions religioses així són considerades, contràriament a la lògica d'un bon codi de convivència en una societat plural. Així, el PSC va votar no a la moció emparant-se en tecnicismes, després de demanar en el ple en diverses ocasions la seva retirada per boca de l'alcalde Balmón.

En 2009 la nostra associació va fer la petició de retirada del títol d'alcaldessa perpètua a la Mare de Déu del Roser imposat per un consistori franquista a l'alcalde de la ciutat, senyor Balmón, així com la retirada de la placa commemorativa de la porta de l'ajuntament. Aquest, obviant el fet que l'alcalde que va signar en el seu moment tal honor fos el cap de Falange de la ciutat, ens va respondre textualment:

"Sincerament crec que no s'ha de tocar la ceràmica objecto del litigi. Penso que la història també es mostra amb realitats físiques i est és un element definidor d'una època i, per tant, patrimoni."

Esquerra republicana va voler modificar el nostre text proposant la supressió de tot un paràgraf i la substitució d'un altre per un redactat propi. Ens van dir que la nostra exposició era d'un ateisme combatiu ofensiu per als catòlics, encara que en ell excloguem de la crítica als catòlics de base. No els poden agradar els nostres principis, però tenim total dret a expressar-los en llibertat, som una associació, no un partit polític subjecte a certes normes no escrites, que quan convé poden ser ignorades sempre que la qüestió no sigui l'Església. No neguem l'evidència que va haver-hi una església antifranquista minoritària, empresonada, executada pel franquisme, sancionada, però aquest és un text de denúncia de les males praxis de l'Església. Ens consta que entre els votants d'Esquerra de Cornellà hi ha també ateus i haurien de vetllar pel seu dret a expressar-se perquè el seu partit no es defineix com a catòlic i esperem que d'haver-hi una república catalana sigui laica. Al final Esquerra es va abstenir.

Un capítol apart requereixen les intervencions de PP i Ciutadans que van atacar personalment a la regidora Mª Carmen López arribant a insultar-la greument. Ens trobem amb la víscera ultracatòlica reaccionària plena de mentides i mites. El regidor de Ciutadans després de parlar de la tasca social i dels milers de llocs de treball que ha creat Càritas va ometre dir que l'Església solament finança una mínima part i va arribar a l'absurd quan li va recordar a la regidora que ella es deia María, com si això li obligués a ser catòlica. El més curiós és que el regidor del PP, que va ser el més bel·ligerant i agressiu del ple, es definís com no catòlic per tot seguit assenyalar que hi havia juristes presents a la sala i plantejar que meditessin si el text de la moció podia ser objecte d'una querella. Va rematar la seva intervenció atacant a la regidora no adscrita, preguntant-li en veu alta “qué coño" feia asseguda en el seu escó. Les disculpes que va demanar més tard no són admissibles. A més ha de desconèixer el significat de la paraula ateu ja que li va etzibar a la regidora que si es tractés de l'islam i les mesquites no diria res. Acabat el ple ens va dir que a l'ell li era igual que estigués la verge en la porta de l'ajuntament, perquè la religió li era indiferent, li vam dir si li agradaria que estigués Karl Marx en substitució de la placa actual i va dir que tant li donava. Potser el que no tingui clar què és el que fa en el consistori sigui ell.

Donem les gràcies als grups de CEC-CPC i ICV-EUA que van votar a favor de la moció, i especialment a la regidora no adscrita Mª Carmen López per no haver-se sotmès a les pressions, per no claudicar i haver defensat el nostre dret a expressar-nos a la casa de tots com a entitat de la ciutat, i que quedin les nostres peticions per escrit en el llibre de sessions del ple de l'ajuntament de Cornellà, que entre la seva ciutadania compte amb moltes persones que se senten representades en la nostra exposició i que també voten i paguen impostos.


MOCIÓ PER A LA DEROGACIÓ DEL CÀRREC PERPETU D’ALCADESSA DE LA MARE DE DÉU DEL ROSER
En aquest abril, 86è aniversari de la II República, volem recordar l’article 26 de la constitució republicana de 1931.

Artículo 26

Todas las confesiones religiosas serán consideradas como Asociaciones sometidas a una ley especial.

El estado, las regiones, las provincias y los Municipios, no mantendrán, favorecerán, ni auxiliarán económicamente a las Iglesias, Asociaciones e Instituciones religiosas.

Una ley especial regulará la total extinción, en un plazo de dos años, del presupuesto del Clero.

Quedan disueltas aquellas Órdenes religiosas que estatutariamente impongan, además de los tres votos canónicos, otro especial de obediencia a autoridad distinta de la legítima del Estado. Sus bienes serán nacionalizados y afectados a fines benéficos y docentes.

Las demás Órdenes religiosas se someterán a una ley especial votada por estas Cortes Constituyentes y ajustada a las siguientes bases:

1ª Disolución de las que, por sus actividades, constituyan un peligro para la seguridad del Estado.
2ª Inscripción de las que deban subsistir, en un Registro especial dependiente del Ministerio de Justicia.
3ª Incapacidad de adquirir y conservar, por si o por persona interpuesta, más bienes que los que, previa justificación, se destinen a su vivienda o al cumplimiento directo de sus fines privativos.
4ª Prohibición de ejercer la industria, el comercio o la enseñanza.
5ª Sumisión a todas las leyes tributarias del país.
6ª Obligación de rendir anualmente cuentas al Estado de la inversión de sus bienes en relación con los fines de la Asociación.

Los bienes de las Órdenes religiosas podrán ser nacionalizados.


D’aquest article republicà que ens parla d’estat laic a l’actual constitució monàrquica que defineix l’estat espanyol com aconfessional, aconfessionalment catòlic, on els privilegis de l’Església catòlica van ser confirmats pel Concordat de l’any 1979, ha passat una conjuració catòlica contra la República, un cop d’estat, una guerra filla del feixisme, una dictadura sagnant i una transició poruga.


Volem recordar el paper d’aquesta Església sempre present en la nostra història com un focus reaccionari i contra el progrés, que no vol perdre el poder i el patrimoni que ha ostentat secularment. Des de la Santa Inquisició al nacionalcatolicisme, que tan forta empremta ha deixat i que ha fet de la nostra democràcia de vegades una caricatura. No es pot premiar a aquella Església gens cristiana, que encara continua formant part de l’actual jerarquia, aquella que va conspirar contra la República des del seu inici, que va prendre part del cop d’estat feixista, amb els seus homes a l’exèrcit franquista amb el crucifix a una mà i el fusell a l’altra, que va formar part de la dictadura fins a la mort del genocida, amb els seus alts càrrecs en mans de la secta OPUS. Una Església que va delatar, denunciar i espoliar, que va governar presons, preferentment de dones, les quals volien convertir al catolicisme a cops de pal, bíblia, fam, malaltia i fred, sent guardonades aquestes congregacions per la monarquia, monges i cures que van maltractar i robar filles i fills dels antifeixistes, els va adoctrinar a les escoles i abusar dels infants als preventoris. Una Església que mai ha demanat perdó pels seus crims de lesa humanitat i ha continuat criminalitzant a totes les defensores de la legalitat republicana per la mort dels seus membres, que tenen el títol de màrtirs i sants, mentre que les assassinades pel feixisme resten a les cunetes, també les catòliques, però sense dret a la veritat, la justícia i la reparació. Una Església que també és part de la impunitat del franquisme i que des dels seus mitjans de comunicació adjudicats generosament pel bipartidisme continuen fent apologia del feixisme espanyol i insultant les seves víctimes. Una Església que constitueix amb les seves sectes, congregacions i associacions un lobby amb molt poder consentit pel regne espanyol en un estat amb molts catòlics censats, molts obligats per la nostra data de naixement, i pocs practicants, i amb menys vocacions. Una Església que no et deixa sortir del seu padró malgrat que la teva inscripció quasi sempre és sense vot, ni veu, quan ets un nadó.


Una Església amb més privilegis avui que ahir.

El PSOE va tenir en les seves mans l’oportunitat de fer de l’estat espanyol un estat laic on la separació Església-Estat fos una realitat. Un estat on totes les religions fossin una qüestió privada i no pública, on l’Església catòlica no s’adjudiqués el dret d’immatricular béns de tercers gràcies al PP, no pogués tenir al seu nom un patrimoni històric nacional que mantenim amb els nostres impostos amb la prebenda que suposa l’exempció de la majoria d’aquests tributs. Un estat on l’Església no pogués gaudir d’una posició de privilegi en sectors com la sanitat, l’educació, els sociosanitaris de la tercera edat subvencionats amb diners públics. Uns hospitals amb la seva simbologia religiosa als capçals dels llits, amb visites sobtades de capellans i centres públics amb serveis religiosos. Unes escoles on s’adoctrina als infants i es fa segregació per sexe mentre a la pública s’imparteixen classes de religió catòlica pagant els professors amb els nostres impostos i sent escollits per l’Església, o unes universitats públiques amb capelles. Uns sociosanitaris que quan arriben les eleccions demanen el vot pel PP o les monges porten directament la gent gran a votar amb la papereta preparada.

Als primers anys de la transició es va perdre l’oportunitat de construir un estat laic on els símbols i els actes religiosos no estiguessin lligats a les actuacions de les administracions amb juraments de càrrecs davant crucifixos o funerals d’estat oficiats per l’Església catòlica, amb un exèrcit amb capellans castrenses. Un estat on la justícia s’apliqués als membres d’aquesta Església en igualtat i els pederastes fossin jutjats i empresonats, no només amonestats i traslladats, on no es pogués mantenir en els seus càrrecs aquells que fan apologia de la discriminació i el maltractament de la dona, dels col·lectius LGTBI, etc…, que volen fer política des de les seves tribunes i ingerir en les polítiques de l’estat com en el cas de l’avortament, dels matrimonis del mateix sexe, dels drets dels transsexuals.

I parlem sempre de l’Església amb majúscula, de la jerarquia eclesiàstica catòlica, mai de les persones que són o es consideren catòliques.

Després de tota aquesta exposició és un despropòsit anomenar el Regne d’Espanya com a aconfessional. Un estat on el seu calendari és un santoral, on els patrons i patrones de pobles i ciutats són santes i sants com també els dels d’oficis varis incloent les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat. On els actes i els símbols religiosos catòlics envaeixen els espais públics amb el beneplàcit de les administracions, que de vegades també hi participen. Un territori que defineixen com cristià d’on s’han expulsat altres religions i on altres no fa tants anys estaven perseguides i penades, perquè és un territori d’hegemonia catòlica patrocinada i privilegiada des de les institucions de l’estat. Com ateus que treballem per un estat laic trobem un anacronisme, una manca de respecte i un greuge comparatiu per a les restants confessions el fet que la ciutat de Cornellà de Llobregat tingui des del franquisme com a alcaldessa perpètua una mare de déu, la del Roser.


Des de la nostra associació Ateos y Republicanos demanem que com un exercici democràtic i de consideració a totes les persones no creients, creients però no catòlics, catòlics però defensors de la laïcitat de l’estat, sigui retirat aquest títol a la verge abans esmentada així com la placa ceràmica de la porta d’entrada d’aquest consistori.

Per una democràcia més viva separem l’administració local de la religió, fem de Cornellà de Llobregat una ciutat laica i respectuosa amb tothom.

És per tot l’anterior que la regidora no adscrita María Carmen López a petició de l’entitat de la nostra ciutat, Associació Ateos y Republicanos, proposa al Ple de l’Ajuntament l’aprovació dels següents acords:

PRIMER.-Que l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat procedeixi a la retirada del títol honorífic, concedit al ple de l’ajuntament franquista de Cornellá del día 13 de març de 1959, d’alcaldessa perpètua de la ciutat a la Mare de Déu del Roser, com exercici democràtic i de consideració a totes les persones no creients, creients però no catòlics, catòlics però defensors de la laïcitat de l’estat, per una democràcia més viva i per la separació de l’administració local de la religió, per fer de Cornellà de Llobregat una ciutat laica i respectuosa amb tothom. 



SEGON.- Que l’ajuntament de Cornellá de Llobregat procedeixi a la retirada de la porta d’entrada d’aquest consistori la placa ceràmica commemorativa que recorda aquest nomenament per tal que sigui conservada, si és possible, en les dependències municipals que pertoqui.



TERCER.- Donar trasllat d’aquests acords a l’associació Ateus de Catalunya i a l’associació Europa Laica.

Cornellà de Llobregat a 13 d’abril del 2017.
María Carmen López Álvarez


CASTELLÀ:


Ante lo ocurrido en el Pleno del 29 de abril del Ayuntamiento de Cornellà de Llobregat queríamos expresar lo siguiente: 

A algunos les ha ofendido o asustado más el hecho de que el cuerpo de esta moción sea planteado por una entidad de ateos que su contenido, que está tan lleno de verdad histórica que nadie puede negarlo a no ser que sea negacionista. Vaya por delante que el ateo como cualquier otro ser humano es susceptible de tener corazón, conciencia y altos valores éticos y morales, eso no lo da dios, lo da la humanidad y la educación. Puede haber creyentes a favor de la pena de muerte y ateos contrarios, creyentes machistas y homófobos y ateos que no, creyentes a favor de fiestas que maltratan animales y ateos que no, creyentes que perdonan la pederastia y ateos que no, creyentes a los que no le importa que Iglesia y cargos públicos y de confianza se lo lleven crudo y ateos que no, creyentes que están a favor de la injerencia de sus religiones en la vida política, administrativa y pública y ateos que no. Y esa es la gran cuestión, pues no se debe permitir que cualquier grupo religioso se constituya en lobby en contra de los intereses generales de la ciudadanía. Eso es inadmisible seas creyente o ateo. Y en esta moción más allá del estado laico que es uno de nuestros objetivos, se pide una cosa muy concreta que no debe ofender, asustar, ni preocupar ni a políticos, ni a votantes, que es la retirada de un cargo otorgado bajo el franquismo a una virgen en un estado aconfesional. No podemos vivir en un país que decide poner sus banderas a media asta porque ha muerto Jesucristo, creo que el personaje histórico no aprobaría que se hiciera eso mientras mueren miles de personas cada día por la carencia de lo más básico. Entre los antifascistas que lucharon por la legalidad republicana había católicos, católicos que defendieron la laicidad del estado, católicos que entendieron que la fe era una cuestión privada, una cosa entre el creyente y su dios, no una cuestión de estado, ni de gobierno. Nuestra entidad cree que para creer solo es necesario uno mismo, ni edificios, ni guías, ni estructuras de poder, ni económicas, eso es otra cosa. A muchos de esos católicos antifascistas tampoco les gustaría que la alcaldesa de su pueblo fuera una virgen, una imposición del franquismo. 

Este pleno ha resultado muy interesante por su virulencia e hipocresía, ha quedado impresionado blanco sobre negro que en este estado, en este país el ateísmo es tabú. Se puede hablar de todo menos de libertad de elección en materia de fe, es como si nos hallaramos en tiempos de las cruzadas, lo emocional pasa por encima de lo racional, dejando en evidencia que no llegamos ni a tener una administración aconfesional. Vaya por delante que como entidad registrada en este ayuntamiento nos hemos sentido menospreciados como si nuestras ideas estuvieran bien dentro de la burbuja aséptica donde debemos mantenernos. Pero no somos una minoría residual, aunque algunos ateos tengan miedo a definirse así en público y se denominen agnósticos o laicos. Los ateos no aspiramos a quitarle el dios a nadie, creemos en la libertad religiosa porque creemos en la libertad de pensamiento. Los creyentes deben entender que su libertad debe acabar donde empieza la del no creyente, que no tenemos que vivir autocomplacidos imbuidos en los usos y costumbres de los que creen. Que hagan el ejercicio de ponerse en nuestra piel. Por eso estamos por un estado laico, no por la imposición de nuestro no creer en ningún dios al resto de la población. Creemos que es un pacto social justo y democrático. 

Se nos dijo que nuestro texto estaba lleno de medias verdades, por eso hemos decidido linkar el mismo a diferentes noticias y estudios, todos ellos muy interesantes que corroboran lo que exponemos y sentimos decir que nos hemos quedado cortos.

El PSC ha intentado en reiteradas ocasiones, del ruego a la exigencia a la concejala no adscrita que ha sido nuestro vehículo, que el texto fuera retirado y no entrara en forma de moción en el pleno del ayuntamiento. Se le propuso no presentar la moción a cambio de cumplir los acuerdos de la misma de manera silenciosa para no molestar a las asociaciones católicas de la ciudad, subvencionadas y privilegiadas por el equipo de gobierno, pues sus miembros son votantes. No creo que nos hubieran concedido permiso para pasearnos de madrugada a golpe de tambor y corneta por las calles de Cornellà a proclamar el derecho a un estado laico, quizá porque no es tradición, y porque ser ateo no sea un hecho cultural, pero las expresiones religiosas así son consideradas, contrariamente a la lógica de un buen código de convivencia en una sociedad plural. Así, el PSC votó no a la moción amparándose en tecnicismos, después de pedir en el pleno en varias ocasiones su retirada por boca del alcalde Balmón.

En 2009 nuestra asociación hizo la petición de retirada del título de alcaldesa perpetua a la virgen del Rosario impuesto por un consistorio franquista al alcalde de la ciudad, señor Balmón, así como la retirada de la placa conmemorativa de la puerta del ayuntamiento. Éste, obviando el hecho que el alcalde que firmó en su día tal honor fuera el jefe de Falange de la ciudad, nos respondió textualmente: 

"Sinceramente creo que no se tiene que tocar la cerámica objecto del litigio. Pienso que la historia también se muestra con realidades físicas y este es un elemento definidor de una época y, por tanto, patrimonio."

Esquerra republicana quiso modificar nuestro texto proponiendo la supresión de un párrafo y la sustitución de otro por un redactado propio. Nos dijeron que nuestra exposición era de un ateísmo combativo ofensivo para los católicos, aunque en él excluyamos de la crítica a los católicos de base. No les pueden gustar nuestros principios, pero tenemos total derecho a expresarlos en libertad, somos una asociación, no un partido político sujeto a ciertas normas no escritas, que cuando conviene pueden ser ignoradas siempre que la cuestión no sea la Iglesia. No negamos la evidencia de que hubo una iglesia antifranquista, curas en prisiones, ejecutados por el franquismo, sancionados, pero este es un texto de denuncia de las malas praxis de la Iglesia. Nos  consta que entre los votantes de Esquerra de Cornellà hay también ateos y tendrían que velar por su derecho a expresarse porque su partido no se define como católico y esperamos que de haber una república catalana sea laica. Al final Esquerra se abstuvo.

Un capítulo aparte requieren las intervenciones de PP y Ciudadanos que atacaron en lo personal a la concejala Mª Carmen López llegando a insultarla gravemente. Nos encontramos con la víscera ultracatólica reaccionaria llena de mentiras y mitos. El concejal de Ciudadanos después de hablar de la labor social y de los miles de puestos de trabajo que ha creado Cáritas omitió decir que la Iglesia solo financia una mínima parte y llegó a lo absurdo cuando le recordó a la concejala que ella se llamaba María, como si eso le obligara a ser católica. Lo más curioso es que el concejal del PP, que fue el más beligerante y agresivo del pleno, se definiera como no católico para acto seguido señalar que había juristas presentes en la sala y plantear que meditaran si el texto de la moción podía ser objeto de una querella. Remató su intervención atacando a la concejala no adscrita, preguntándole en voz alta "qué coño" hacía sentada en su escaño. Las disculpas que pidió más tarde no son admisibles. Además debe desconocer el significado de la palabra ateo puesto que le espetó a la concejala que si se tratara del islam y las mezquitas no diría nada. Acabado el pleno nos dijo que al él le daba igual que estuviera la virgen en la puerta del ayuntamiento, porque la religión le era indiferente, a lo que le comentamos que si le gustaría que estuviera Karl Marx en sustitución de la placa actual y dijo que tanto le daba. Quizá el que no tenga claro qué es lo que hace en el consistorio sea él.

Damos las gracias a los grupos de CEC-CPC e ICV-EUA que votaron a favor de la moción, y en especial a la concejala no adscrita Mª Carmen López por no haberse sometido a las presiones, por no claudicar y haber defendido nuestro derecho a expresarnos en la casa de todos como entidad de la ciudad, y que queden nuestras peticiones por escrito en el libro de sesiones del pleno del ayuntamiento de Cornellà, que cuenta entre su ciudadanía con muchas personas que se sienten representadas en nuestra exposición y que también votan y pagan impuestos.

MOCIÓN PARA LA DEROGACIÓN DEL CARGO PERPETUO DE ALCALDESA DE LA VIRGEN DEL ROSER.

En este abril, 86 aniversario de la II República, queremos recordar el artículo 26 de la constitución republicana de 1931.


Artículo 26


Todas las confesiones religiosas serán consideradas como Asociaciones sometidas a una ley especial.

El estado, las regiones, las provincias y los Municipios, no mantendrán, favorecerán, ni auxiliarán económicamente a las Iglesias, Asociaciones e Instituciones religiosas.

Una ley especial regulará la total extinción, en un plazo de dos años, del presupuesto del Clero.

Quedan disueltas aquellas Órdenes religiosas que estatutariamente impongan, además de los tres votos canónicos, otro especial de obediencia a autoridad distinta de la legítima del Estado. Sus bienes serán nacionalizados y afectados a fines benéficos y docentes.

Las demás Órdenes religiosas se someterán a una ley especial votada por estas Cortes Constituyentes y ajustada a las siguientes bases:

1ª Disolución de las que, por sus actividades, constituyan un peligro para la seguridad del Estado.
2ª Inscripción de las que deban subsistir, en un Registro especial dependiente del Ministerio de Justicia.
3ª Incapacidad de adquirir y conservar, por si o por persona interpuesta, más bienes que los que, previa justificación, se destinen a su vivienda o al cumplimiento directo de sus fines privativos.
4ª Prohibición de ejercer la industria, el comercio o la enseñanza.
5ª Sumisión a todas las leyes tributarias del país.
6ª Obligación de rendir anualmente cuentas al Estado de la inversión de sus bienes en relación con los fines de la Asociación.

Los bienes de las Órdenes religiosas podrán ser nacionalizados.

Desde este artículo republicano que nos habla de estado laico a la actual constitución monárquica que define el estado español como aconfesional, aconfesionalmente católico, donde los privilegios de la Iglesia católica fueron confirmados por el Concordato de 1979, ha transcurrido una conjuración católica contra la República, un golpe de estado, una guerra hija del fascismo, una dictadura sangrante y una transición cobarde.


Queremos recordar el papel de esta Iglesia siempre presente en nuestra historia como un foco reaccionario y contra el progreso, que no quiere perder el poder y el patrimonio que ha ostentado secularmente. Desde la Santa Inquisición al nacionalcatolicismo, que tan profunda huella ha dejado y que ha hecho a veces de nuestra democracia una caricatura. No se puede premiar a aquella Iglesia nada cristiana, que continúa formando parte de la actual jerarquia, aquella que conspiró contra la República desde su inicio, que forma parte del golpe de estado fascista, con sus hombres en el ejército franquista con el crucifijo en una mano y el fusil en la otra, que formó parte de la dictadura hasta la muerte del genocida, con sus altos cargos en manos de la secta OPUS. Una Iglesia que delató, denunció y expolió, que gobernó prisiones, preferentemente de mujeres, a las que querían convertir al catolicismo a golpes de palo, biblia, hambre y frío, siendo premiadas estas congregaciones por la monarquía, monjas y curas que maltrataron y robaron hijos y hijas de los antifascistas, que los adoctrinó en escuelas y abusó de niñas y niños en los preventorios. Una Iglesia que nunca ha pedido perdón por sus crímenes de lesa humanidad y que ha continuado criminalizando a todas las defensoras de la legalidad republicana por la muerte de sus miembros, que tienen el título de mártires y santos, mientras que los asesinados por el fascismo siguen en las cunetas, también los católicos, pero sin derecho a la verdad, la justicia y la reparación. Una Iglesia que también es parte de la impunidad del franquismo y que desde sus medios de comunicación adjudicados generosamente por el bipartidismo continuan haciendo apología del fascismo español y insultando a sus víctimas. Una Iglesia que constituye con sus sectas, congregaciones y asociaciones un lobby con mucho poder consentido por el reino español en un estado con muchos católicos censados, muchos obligados por nuestra fecha de nacimiento, y pocos practicantes, y con menos vocaciones. Una Iglesia que no te deja salir de su censo a pesar de que tu inscripción casi siempre es sin voto, ni voz, cuando eres un bebé.

Una Iglesia con más privilegios ayer que hoy.

El PSOE tuvo en sus manos la oportunidad de hacer del estado español un estado laico donde la separación Iglesia-Estado fuera una realidad. Un estado donde todas las religiones fuesen una cuestión privada y no pública, donde la Iglesia católica no se adjudicara el derecho de immatricular bienes de terceros gracias al PP, no pudiera tener a su nombre un patrimonio histórico nacional que mantenemos con nuestros impuestos con el privilegio que supone la exención de la mayoría de estos tributos. Un estado donde la Iglesia no pudiera gozar de una posición de privilegio en sectores como la sanidad, la educación, los sociosanitarios de la tercera edad subvencionados con dinero público. Unos hospitales con su simbología religiosa en las cabeceras de las camas, con visitas repentinas de curas y centros públicos con servicios religiosos. Unas escuelas donde se adoctrina a la infancia y se hace segregación por sexo mientras en la pública se imparten clases de religión católica pagando los profesores con nuestros impuestos y siendo escogidos por la Iglesia, o unas universidades públicas con capillas. Unos sociosanitarios en los que cuando llegan las elecciones piden el voto por el PP o las monjas llevan directamente a los mayores a votar con la papeleta preparada.

Los primeros años de la transición se perdió la oportunidad de construir un estado laico donde los símbolos y los actos religiosos no estuvieran ligados a las actuaciones de las administraciones con juramentos ante crucifijos o funerales de estado oficiados por la Iglesia católica, con un ejército con capellanes castrenses. Un estado donde la justicia se aplicara a los miembros de esta Iglesia en igualdad y los pederastas fueran juzgados y llevados a prisión, no solo amonestados y trasladados, donde no se pudieran mantener en sus cargos aquellos que hacen apología de la discriminación y el maltrato de la mujer, de los colectivos LGTBI, etc…, que quieren hacer política desde sus tribunas e injerir en las políticas del estado como en el caso del aborto, de los matrimonios del mismo sexo, de los derechos de los transexuales.

Y hablamos siempre de Iglesia en mayúscula, de la jerarquía eclesiástica católica, nunca de las personas que son o se consideran católicas.

Después de toda esta exposición es un despróposito denominar al Reino de España como aconfesional. Un estado donde su calendario es un santoral, donde los patrones y las patronas de los pueblos y ciudades son santas como también los de los oficios varios incluyendo las Fuerzas y Cuerpos de Seguridad del Estado. Donde los actos y los símbolos religiosos invaden los espacios públicos con el beneplácito de las administraciones, que a veces también participan. Un territorio que definen como cristiano de donde se han expulsado a otras religiones y donde no hace tantos años estaban perseguidas y penadas, porque es un territorio de hegemonia católica patrocinada y privilegiada desde las instituciones del estado. Como ateos que trabajamos por un estado laico encontramos un anacronismo, una falta de respeto y un agravio comparativo para las restantes confesiones el hecho de que la ciudad de Cornellà de Llobregat tenga desde el franquismo como alcaldesa perpetua a una virgen, la del Rosario.

Desde nuestra asociación Ateos y Republicanos pedimos como un ejercicio democrático y de consideración a todas las personas no creyentes, creyentes pero no católicos, católicos pero defensores de la laicidad del estado, sea retirado el título antes mencionado así como la placa cerámica de la puerta de entrada de este consistorio.

Por una democracia más viva separemos la administración local de la religión, hagamos de Cornellà de Llobregat una ciuad laica y respetuosa con todo el mundo.

Es por todo lo anterior que la regidora no adscrita María Carmen López a petición de la entidad de nuestra ciudad, Associació Ateos y Republicanos, propone al Pleno del Ayuntamiento la aprobación de los siguientes acuerdos:


PRIMERO.- Que el Ayuntamiento de Cornellà de Llobregat proceda a la retirada del título honorífico, concedido en el pleno del ayuntamiento franquista de Cornellà del día 13 de marzo de 1959, de alcaldesa perpetua de la ciudad a la Virgen del Roser, como ejercicio democrático y de consideración a todas las personas no creyentes, creyentes pero no católicos, católicos pero defensores de la laicidad del estado, por una democracia más viva y por la separación de la administración local de la religión, para hacer de Cornellà de Llobregat una ciuad laica y respetuosa con todo el mundo.




SEGUNDO.- Que el Ayuntamiento de Cornellà de Llobregat proceda a la retirada de la puerta de la entrada de este consistorio de la placa cerámica conmemorativa que recuerda este nombramiento para que sea conservada, si es posible, en las dependencias municipales que pertoque.





TERCERO.- Dar traslado de estos acuerdos a la asociación Ateus de Catalunya y a la asociación Europa Laica.

Cornellà de Llobregat, 13 de abril de 2017.
María Carmen López Álvarez

1 comentario: